Wczasy zdrowotne
 

Zupa z pokrzywy

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia wegetariańska

Pokrzywa może nam się jedynie kojarzyć z przykrymi doświadczeniami z dzieciństwa, kiedy padliśmy jej ofiarą i boleśnie się oparzyliśmy. Jednak można te nieprzyjemne wspomnienia zniwelować i dokuczliwą roślinę zamienić w coś smaczniejszego, mianowicie zupę z pokrzywy. Choć brzmi to abstrakcyjnie, można łatwo przygotować takie dosyć ekscentryczne danie i zaskoczyć nim znajomych (jeśli nasi mięsożerni znajomi sceptycznie podchodzą do zielonych eksperymentów, to oczywiście lepiej dla nas – bo zostanie do spożycia cały garnek pysznej zupy). Będziemy potrzebować oczywiście pokrzywy, marchewki, ziemniaka, selera, pietruszki, dwóch jajek, mleka sojowego i przypraw. Jajka musimy ugotować na twardo, warzywa podsmażyć, a potem zalać litrem wody i całość gotować. Gdy warzywa zrobią się miękkie, dodajemy pokrzywę i dalej gotujemy przez parę minut, a potem całość miksujemy razem z mlekiem i przyprawami. Gęstą i gorącą zupę o ciekawym aromacie podajemy w ulubionych miseczkach, ozdobioną na środku jajkiem.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.