Wczasy zdrowotne
 

Zupa minestrone

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia włoska

Zupa minestrone to włoska propozycja wegetariańska. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa ministra, która oznacza właśnie zupę. Jest to danie bardzo popularne i spożywane w wielu regionach Włoch. Ponieważ jest to kompozycja z warzyw, nie ma jednego ściśle określonego przepisu na jej wykonanie. Praktycznie w każdej rodzinie możemy spotkać minimalnie inny sposób jej przyrządzania. Ponadto składniki, z których jest wykonana mogą się zmieniać w zależności od sezonu, ponieważ często korzysta się właśnie z tych warzyw, które są dostępne i świeże. Najczęściej przygotowywana wersja tej zupy bazuje na fasolce szparagowej, marchewce, zielonym groszku, cukinii i szpinaku. Mogą pojawić się także ziemniaki, por pieczarki czy pietruszka. Różnice pojawiają się nie tylko w składnikach, ale również w sposobie podawania, ponieważ jako dodatek może służyć ryż, makaron lub grzanki. Do dekoracji można użyć świeżej pietruszki oraz startego parmezanu. W ten sposób możemy stworzyć smaczną alternatywę dla naszego niedzielnego rosołu.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.