Wczasy zdrowotne
 

Ziemniaczane gnocchi

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia włoska

Czasem znamy smak jakiejś potrawy, a nie potrafimy przyporządkować do niej nazwy. Innym razem możemy być zdziwieni, gdy przebywając za granicą udamy się na obiad, a dostaniemy coś, co będzie łudząco przypinać nasze domowe, tradycyjne danie z ojczyzny. Przykładowo, gdybyśmy dostali we Włoszech gnocchi z pewnością stwierdzilibyśmy, że to kopytka. I rzeczywiście coś w tym jest, ponieważ to bardzo podobny rodzaj klusek. Gnocchi to liczna mnoga od włoskiego słowa gnocco, które oznacza „gruda”. Nie ma jednej wersji na przygotowanie tej potrawy, lecz istnieje wiele odmian regionalnych. Kluski przygotowywane są z ziemniaków, warzyw, sera czy rożnych rodzajów mąki. Jako dodatek do gnocchi dodaje się różne sosy – pomidorowe, grzybowe lub pesto. Można także przygotować je z oliwą i tartym parmezanem lub z masłem szałwiowym. Na ziemniaczane gnocchi potrzebujemy jedynie ziemniaków, mąki, jajka i pieprzu – zatem jest to jedna z ekonomicznych potraw, bo możemy uzyskać jej dużo i tanim kosztem. Istnieją też specjalnie wersje gnocchi, np. charakterystyczna zielona, którą swoją barwę zawdzięcza mieszance szpinaku i ricotty. Źródło: http://opieka-medcorp.pl/

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.