Wczasy zdrowotne
 

Wieczór sederowy

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia żydowska

Wieczorem sederowym nazywamy pierwszy wieczór święta Pesach, podczas którego spożywa się rytualny posiłek, w którym uczestniczą nie tylko domownicy, lecz również dalsza rodzina. To wyjątkowa okazja do spotkań. Tradycja ta nawiązuje do biblijnego spożycia ofiarnego baranka paschalnego podczas egipskiej niewoli. Podczas tego wieczoru każdy powinien wypić cztery puchary wina, a każde wychylenie puchary symbolizuje jedną z obietnic Boga. Stół nakrywa się najlepszym obrusem, a na nim są trzy mace, talerz sederowy, czyli kawałek mięsa z kością, gorzkie zioła (chrzan, pietruszka) i naczynie ze słoną wodą, pieczone jajko oraz charoset – słodka pasta przyrządzana z owoców i orzechów. Każde danie posiada swoją odrębną symbolikę i związane jest z wydarzeniami opisanymi w Księdze Wyjścia. Gorzkie zioła przypominają o egipskiej niewoli, pieczone jajko jest symbolem woli przetrwania. Jest to swoisty rodzaj odtworzenia całej historii, czas bardzo uroczysty, a zebrani wokół stołu celebrują ten czas w rodzinnym gronie.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.