Wczasy zdrowotne
 

Wegetariańska parówka

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia wegetariańska

W wielu żartach usłyszymy, że parówka może być dozwolona dla wegetarian, bo nie ma w niej mięsa. Wbrew tym przesądom, w normalnych parówkach jest mięso, tyle że wątpliwej jakości (w sumie nawet nie warto się w ten temat zagłębiać, bo możemy się przerazić) i jeśli nie jesteśmy stereotypowymi studentami, których ograniczają możliwości finansowe, warto jednak sięgnąć po inne produkty. Co ciekawe, istnieją wegetariańskie parówki wyprodukowane wyłącznie ze składników pochodzenia niezwierzęcego. Są o wiele zdrowszym i smaczniejszym rozwiązaniem nawet dla tych, którzy nie są na diecie wegetariańskiej. Taka parówka zawiera o wiele mniej kalorii i tłuszczu, oraz w ogóle nie ma w niej cholesterolu. Ich struktura oparta jest na białkach sojowych, czyli podstawowych białkach w tej diecie. Należy jednak uważać, bo niektóre mogą zawierać białka jajek, dlatego nie wszystkie odmiany wegetarianizmu mogą je zaakceptować. Istnieją jednak wersje parówek wegetariańskich z tofu. Dzięki nim można tworzyć wegetariańskie opcje hot-dogów, czy dołączyć je do porannej jajecznicy.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.