Wczasy zdrowotne
 

Tiramisu

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia włoska

Tiramisu to najbardziej popularny włoski deser. Nazwa w języku włoskim pochodzi od czasownika „ocknąć się” lub „przebudzić się”, ale może także oznaczać tyle co „poderwij mnie”. Trudno jednoznacznie stwierdzić, które miasto czy region jest kolebką tiramisu – pretenduje do tego miana Wenecja, Treviso, Florencja i Siena. Deser jest podawany nie tylko we włoskich restauracjach, lecz wszedł jako stały składnik menu w wielu kawiarniach. Tiramisu zyskało światową sławę dopiero podczas II wojny światowej, kiedy włoscy żołnierze otrzymywali je w paczkach nadsyłanych z domów. Ponadto w formie ciasta można go kupić w piekarniach i cukierniach, wiele osób także decyduje się go zrobić samodzielnie. Warstwy biszkoptu, z których zrobione jest tiramisu są silnie nasączone espresso oraz likierem Amaretto, dlatego są bardzo wilgotne. Pomiędzy tymi warstwami znajdziemy ser mascarpone, zmieszany z jajkami, cukrem i śmietaną. Całość jest bardzo szczodrze posypana kakao lub bardzo drobno zmieloną gorzką czekoladą. Co istotne, deser musimy podawać silnie schłodzony, najlepiej do kawy. We Włoszech zwykle podawany jest podczas drugiego śniadania.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.