Tiramisu
Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia włoskaTiramisu to najbardziej popularny włoski deser. Nazwa w języku włoskim pochodzi od czasownika „ocknąć się” lub „przebudzić się”, ale może także oznaczać tyle co „poderwij mnie”. Trudno jednoznacznie stwierdzić, które miasto czy region jest kolebką tiramisu – pretenduje do tego miana Wenecja, Treviso, Florencja i Siena. Deser jest podawany nie tylko we włoskich restauracjach, lecz wszedł jako stały składnik menu w wielu kawiarniach. Tiramisu zyskało światową sławę dopiero podczas II wojny światowej, kiedy włoscy żołnierze otrzymywali je w paczkach nadsyłanych z domów. Ponadto w formie ciasta można go kupić w piekarniach i cukierniach, wiele osób także decyduje się go zrobić samodzielnie. Warstwy biszkoptu, z których zrobione jest tiramisu są silnie nasączone espresso oraz likierem Amaretto, dlatego są bardzo wilgotne. Pomiędzy tymi warstwami znajdziemy ser mascarpone, zmieszany z jajkami, cukrem i śmietaną. Całość jest bardzo szczodrze posypana kakao lub bardzo drobno zmieloną gorzką czekoladą. Co istotne, deser musimy podawać silnie schłodzony, najlepiej do kawy. We Włoszech zwykle podawany jest podczas drugiego śniadania.