Wczasy zdrowotne
 

Szabatowy stół

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia żydowska

Kuchnia żydowska bardzo ściśle związana jest z różnymi świętami judaizmu, na które przygotowuje się osobne, specjalne potrawy wedle tradycyjnych przepisów i wytycznych. Szabat to najczęściej obchodzone żydowskie święto, odpowiednik katolickiej niedzieli, które zaczyna się w piątek o zachodzie słońca a kończy w sobotę o zmierzchu. Istota święta polega na tym, że Żydzi nie powinni w tym czasie wykonywać żadnych obciążających prac, więc jest to jakaś przeszkoda w przypadku gotowania. Niemniej zalecane są wtedy 3 posiłki – pierwszy w wieczór szabatowy w piątek, następny w sobotnie południe oraz wieczór. Na samym początku należy spożyć kawałek chałki. Następnie potrawy na stole są bardzo urozmaicone: śledzie i inne ryby, rosół z knedlami, kugel, cymes, siekana wątróbka z jajkiem. W sobotę natomiast świątecznym daniem jest czulent, który gotuje się specjalnie na małym ogniu od piątkowego wieczoru, aby w ten sposób móc zjeść coś ciepłego następnie dnia, nie łamiąc jednocześnie wytycznych zawartych w Torze.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.