Wczasy zdrowotne
 

Substytuty mięsa

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia wegetariańska

Wiele produktów może przypominać mięso z wyglądu lub smaku, jednak nie być nim w rzeczywistości. Takie potrawy możemy znaleźć w kuchni wegetariańskiej. Ponadto, rozwiązania tego typu znajdziemy również u osób, które muszą przestrzegać zasad wytyczonych przez religię, typu koszerność czy halal. Zastępowanie mięsa ma służyć urozmaiceniu tego, co ma się znaleźć na talerzu oraz uzupełnieniu wartości odżywczych, które mogłyby być dostarczone za pomocą produktów mięsnych. Sprawdzone i popularne od setek lat substytuty mięsa to: seitan, czyli produkt z mąki pszennej, dalej – rośliny strączkowe, ryż, grzyby, tempeh (powstały na skutek fermentacji ziaren soi) oraz tofu. Powstają też różne aromaty o smaku poszczególnych mięs: kurczaka, baraniny, wołowiny, szynki, jeśli ktoś szczególnie tęskni za smakiem któregoś z mięs. Jedynym składnikiem, którego nie może zapewnić dieta wegańska jest witamina B12 – jest ona zawarta w produktach odzwierzęcych i w nabiale, które ta dieta wyklucza. Dlatego weganie powinni przyjmować ją w ramach suplementu diety. Źródło: http://ekoconcept.pl/

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.