Wczasy zdrowotne
 

Specyfika włoskiej kuchni

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia włoska

Kuchnia włoska to jedna z najbardziej popularnych kuchni europejskich. Szczególnie charakterystyczne dla niej są przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn czy estragon. Ponadto często spotkamy się z pomidorami, czosnkiem, parmezanem czy oliwą. Częściej znajdziemy tutaj produkty rybne czy owoce morza, niż w innych kuchniach europejskich. Włosi dużą wagę przywiązują do tradycji i są bardzo rygorystyczni względem dobierania składników swoich potraw. Warto zwrócić uwagę, że ważna we Włoszech jest również pora spożywania posiłków, która powinna być niezmienna każdego dnia. Choć znamy szereg popularnych włoskich potraw, pamiętajmy że ta kuchnia jest bardzo różnorodna – na południu częściej stosowany jest makaron i oliwa, na północy z kolei ryż i masło. Ponadto każdy z dwudziestu regionów posiada odrębne specjały kulinarne; Bolonia – sos mięsny, Emilia-Romana – faszerowane pierogi, Siena – słodkie desery etc. Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna, dlatego warto sięgnąć po coś innego niż pizza, aby przekonać się o bogactwie jej smaków i aromatów.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.