Wczasy zdrowotne
 

Specyfika mascarpone

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia włoska

Mascarpone to ser pochodzący z północnych Włoch, dokładnie z rejonu Lombardii. Dawniej można go było produkować tylko jesienią i zimą, tradycyjnym domowym sposobem i wówczas uzyskiwało się niewielkie ilości produktu. Dziś dzięki technologiom konserwowania można go produkować masowo przez cały rok. Mascarpone wyrabiany jest z mleka krowiego, a dokładniej ze śmietanki i to go odróżnia od innych serów tego typu. Inne charakterystyczne cechy to fakt, że bardzo szybko kwaśnieje, dlatego należy go spożyć w ciągu kilku dni, dopóki jest świeży. To ser o słodkim i śmietankowym smaku, który wyglądem i konsystencją przypomina krem, dlatego tez doskonale nadaje się do przyrządzania różnych kremów, a także jako nadzienie. We Włoszech jest on głównie wykorzystywany do deserów (np. tiramisu), jednak spotkamy go także w makaronach (w połączeniu z łososiem czy brokułami) i sosach. Można go także wykorzystywać jako zamiennik masła na kanapkach. Warto korzystać ze wskazówek kulinarnych, które są codziennością w innych krajach, aby wzbogacić nieco własny jadłospis.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.