Wczasy zdrowotne
 

Spaghetti carbonara

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia włoska

Carbonara to jeden z najchętniej i najczęściej przyrządzanych sosów do spaghetti. Przepis pochodzi z okolic Rzymu – mieli go wymyślić alianccy żołnierze w czasie II wojny światowej, gdy zwyczajnie dołączyli sycący makaron do swoich raczej marnych racji żywnościowych. Tradycyjny sos carbonara to dosyć uboga wersja w porównaniu z tą, którą możemy znać z dzisiejszych restauracji, bo zawiera jedynie mięso podgardla wieprzowego lub boczek, 2 jajka, parmezan lub owczy ser pecorino, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wtedy mięso smażymy na oliwie, a w osobnej miseczce mieszkamy jajka z serem i przyprawami, aż otrzymamy spójną masę, którą potem dodamy do mięsa i makaronu. Z czasem jednak zaczęto poszerzać te listę składników i dziś zamawiając carbonarę możemy spotkać w sosie śmietanę, cebulę, serek topiony, pieczarki czy pierś z kurczaka. Pamiętajmy jednak, że tradycyjna wersja bez śmietany to na pewno zdrowsza opcja, ponieważ będzie mniej kaloryczna. Jednak ci, którzy mogą sobie pozwolić na eksperymenty z kaloriami, mogą wypróbować również te bardziej tuczące opcje, które na pewno zachwycą podniebienie.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.