Wczasy zdrowotne
 

Smak kuchni żydowskiej

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia żydowska

Koszerna kuchnia posiada bardzo specyficzny smak i aromat, jednak wielu osobom na pewno przypadnie on do gustu. Spożywając takie posiłki możemy być pewni, że zostały one przygotowane z mięsa najwyższej jakości oraz w czystych i schludnych warunkach. Te czynniki sprawiają, że jest ona tak smaczna i zdrowa, choć bywa również nieco tłusta. Najbardziej popularne dania tej kuchni to różne sałatki, dania mleczne, gęste zupy z dodatkiem warzyw i przyrządzane na wiele sposobów dania rybne i mięsne. Żydowska kuchnia intensywnie pachnie przyprawami: imbirem, czosnkiem, cynamonem, goździkami czy gałką muszkatołową. Istotą jest także to, że tradycyjne przepisy na potrawy przekazywane są z pokolenia na pokolenie, każda rodzina posiada swoje receptury na uzyskanie odpowiedniego smaku. Ta kuchnia to często splot wielu kulinarnych tradycji, w zależności od miejsca zamieszkania członków diaspory. Więc znajdziemy tam również tradycyjne potrawy innych kultur, odpowiednio przetworzone na potrzeby koszerności.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.