Wczasy zdrowotne
 

Smaczna bruschetta

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia włoska

Bruschetta to rodzaj włoskiej przekąski. W ostatnich czasach zyskała na popularności i jest podawana z przeróżnymi dodatkami. Pierwotnie była to przekąska rolników, który potrzebowali szybkiego dania, dlatego opiekali kawałki chleba w oliwie i posypywali solą. Nie wiadomo jednak dokładnie, w którym włoskim regionie narodziła się ta przekąska. Dziś jest to rodzaj grzanki, posmarowanej oliwą i czosnkiem, najczęściej podawanej z pomidorami i bazylią. Można także dodać młodą cebulą lub ser – gorgonzolę, mozzarellę, a nawet kozi. Jako podkład do grzanki potrzebujemy lekkiej bułki, ciabatty lub paryskiej. Kiedy ułożymy ulubione dodatki na bułce, wkładamy ją na parę minut do piekarnika, do momentu gdy ser się roztopi. To szybka, zdrowa i smaczna przekąska na śniadanie czy podwieczorek. W restauracjach spotkamy bułki w większym rozmiarze, z bardziej rozbudowanym wnętrzem z dodatków i wówczas może to nawet podłużyć za obiad. Bruschetta z pewnością nam zasmakuje, a jej niska kaloryczność pozwoli na często spożywanie.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.