Wczasy zdrowotne
 

Risotto

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia włoska

Choć risotto to dziś popularna włoska potrawa, którą chętnie przejęły inne kuchnie europejskie oraz amerykańskie, raczej nie ma ona pierwotnego, włoskiego rodowodu. Przyjęło się, że do Italii to danie trafiło z Chin i przywiózł je sławny odkrywca Marco Polo. Jest to wybitny przykład przenikania się smaków i tradycji, które niepostrzeżenie mogą się zadomowić nawet w bardzo odległym kraju. W dobraniu składników do risotta mamy pełną dowolność, ważne jest jednak wykorzystanie specjalnego ryżu do risotta, który jest podsmażany na tłuszczu razem z cebulą i czosnkiem. Risotto można także gotować z aromatem alkoholu – najczęściej wybiera się do tego wytrawne czerwone wino. Tak przygotowany ryż mieszamy ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub serem, by nadać mu odpowiedniej konsystencji. Jeśli na tym etapie zakończymy gotowanie, otrzymamy risotto w wersji mediolańskiej, czyli bez dodatków. Możemy też eksperymentować i dodać do ryżu ulubione mięso, warzywa, owoce morza czy grzyby. Szczególnym uznaniem cieszy się risotto ze smażoną wątróbką lub z parmezanem i białym winem. Źródło: http://opieka-medcorp.pl/

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.