Wczasy zdrowotne
 

Ravioli z dynią

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia włoska

Ravioli to włoskie pierożki, które można podawać z różnym nadzieniem w środku. Szczególnie popularne są ze szpinakiem i serem ricotta. Mniej oczywistą propozycją jest ravioli z dynią, migdałami i imbirem. Można je podawać z masłem i oczywiście świeżo startym parmezanem. Samo przygotowanie ciasta nie jest trudne – potrzeba do tego 300g mąki pszennej, dwóch jajek, soli i wody. Jako farsz zróbmy puree z dyni – kawałki dyni należy włożyć do piekarnika, a po godzinie pieczenia możemy łyżką wybrać miąższ. Po odsączeniu soku, suchą dynie miksujemy w blenderze. Taki farsz z dodatkiem cebuli, parmezanu i migdałów możemy zawinąć z ciasto. Następnie gotujemy je zaledwie kilka minut, aż będą miękkie. Można także roztopić masło na patelni z dodatkiem ziół i przełożyć na nią ravioli tuż przed podaniem. Ravioli na talerzu również można po raz kolejny posypać parmezanem oraz świeżymi ziołami, gdyż z tymi dodatkami smakuje najlepiej. To włoskie danie zachwyci nawet wybrednych gości, a my poczujemy satysfakcję z przygotowania nowego, wykwintnego posiłku. Źródło: http://opieka-medcorp.pl/

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.