Wczasy zdrowotne
 

Przygotuj panna cotte!

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia włoska

Panna cotta to obok tiramisu najbardziej popularny włoski deser. Przyjmuje kształt bardzo uroczych babeczek, które wyglądają jakby były bezpośrednio odciśnięte z foremki, a jednocześnie ma bardzo miękką konsystencję. Do jego przygotowania potrzeba niewielu składników, bo bazuje na śmietance, wanilii i cukrze. Fenomen panna cotty kryje się w delikatnym i finezyjnym smaku, dzięki kremowej konsystencji rozpływa się w ustach. Ten deser możemy podawać w pucharkach, kieliszkach, lub na talerzu ozdobiony czekoladom czy laskami wanilii. Aby go przygotować potrzebujemy śmietanki kremówki, mleka, cukru pudru, laski wanilii (ewentualnie cukier waniliowy) i jednej łyżki żelatyny z wrzątkiem. Jeśli chcemy także zrobić mus, wybierzmy ulubione owoce, maliny lub truskawki. Śmietankę, mleko, cukier puder i wanilię gotujemy. Później dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i odstawiamy. Kiedy deser zrobi się gęsty, możemy przelewać go do foremek, a potem wędruje na kilka godzin do lodówki. Całość dekorujemy musem i listkiem bazylii.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.