Wczasy zdrowotne
 

Prosecco

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia włoska

Prosecco w ostatnich latach stało się bardzo popularnym winem dodawanym do potraw. Jest to włoskie, białe wino lekko musujące, musujące lub stołowe (w zależności od zawartości dwutlenku węgla). Jest winem stosunkowo młodym, bo jego kariera rozpoczęła się w XIX wieku. Prosecco to nazwa zarezerwowana dla win musujących produkowanych w dwóch regionach: Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska. Poziom alkoholu gatunkowego w prosecco wynosi 10,5% dla wina stołowego, a 11% dla win musujących. Rozróżniamy także cztery różne gatunki wydzielane pod względem zawartości cukru: półwytrawne, wytrawne, bardzo wytrawne oraz brut (czyli poniżej 12g cukru na litr). Prosecco ma delikatny, owocowy smak – odnajdziemy tam nutę gruszki, jabłka i cytrusów, czasem pojawi się też aromat kwiatowy. Niewątpliwą zaletą tego wina jest cena – jest to jedno z najtańszych, a zarazem dobrych win musujących. W sklepach znajdziemy prosecco już od około 20 złotych, natomiast lepsze wersje pochodzące od małych producentów kosztują około 40 złotych.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.