Wczasy zdrowotne
 

Prosecco z owocami

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia włoska

Lekkie i orzeźwiające prosecco doskonale nadaje się jako koktajl na letnie, wesołe wieczory. Nie jest to ciężki alkohol, dlatego można obiektywnie można wypić go sporą ilość, a jednak wciąż zachowamy trzeźwość umysłu. Jednak oczywiście we wszystkim należy mieć umiar. Prosecco możemy udekorować je sezonowymi owocami, dzięki czemu będzie jeszcze smaczniejsze. Wykorzystajmy rosato, czyli różowe prosecco i połączmy je z limoncello, czyli charakterystycznym włoskim likierem cytrynowym. Potrzebujemy także cytryny, truskawek, malin i kilku listów świeżej mięty zerwanej z ogródka. Owoce zalejmy likierem cytrynowym i odstawmy na 20 minut do lodówki, aby nabrały aromatu alkoholu. Następnie przelejmy to do dużego dzbanka i dopełnijmy całość schłodzonym prosecco. Podawaj w zmrożonych szklankach, najlepiej z kostkami lodu, ponieważ im chłodniejszy napój, tym większa przyjemność degustacji w upalne dni. To koktajl bardzo orzeźwiający, który świetnie się sprawdzi jako dodatek do lekkich sałatek czy makaronów. Na pewno zachwycisz nim domowników oraz znajomych. Źródło: http://salonyodnowy.pl/

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.