Wczasy zdrowotne
 

Potrawy wegańskie

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia wegetariańska

Specyfika diety wegańskie polega na tym, że jej wyznawcy rezygnują ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Taka dieta może być uciążliwa i wymaga od nas samodyscypliny oraz poświęcenia czasu na gotowanie. Jednak satysfakcja oraz pozytywne efekty zdrowotne mogą być zachęcające. Potrawy wegańskie wcale nie muszą być skomplikowane i trudne w przygotowaniu. W wielu kuchniach narodowych znajdziemy potrawy, które odpowiadają wymogom tej kuchnia. Kuchnia polska posiada w swoim jadłospisie wiele dań postnych, które idealnie nadają się dla wegan: są to wszystkie bezmięsne pierogi ( z kapustą i grzybami, z kaszą, z owocami), wegetariańskie gołąbki, potrawy z kaszy jaglanej. Inne charakterystyczne kluski typu knedle czy pyzy można przygotować również w wersji wegańskiej bez dodawania jajek. Również włoska kuchnia posiada szeroki i urozmaicony repertuar dań: od wszystkich bezmięsnych makaronów, przez risotta, zupę minetrone do bruschetty. W kuchni francuskiej danie wegańskie to przykładowo ratatouille lub tapenada.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.