Wczasy zdrowotne
 

Pizza bez sosu pomidorowego?

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia włoska

Warto czasem spróbować czegoś nowego, nawet jeśli sprawdzone rozwiązania są naszymi ulubionymi. W przypadku pizzy oczywiście mamy do wyboru mnóstwo składników, z którymi można ją przyrządzić, jednak baza zwykle pozostaje ta sama. Tradycyjna pizza zawiera w podstawie sos pomidorowy, dlatego warto zaryzykować i przygotować pizzę w innym wariancie. Wybierzmy zatem zmodyfikowaną wersję prosciutto. Jest to szczególnie ciekawa propozycja dla miłośników szpinaku. Będziemy potrzebować właśnie świeżych liści szpinaku, pieczarek, czosnku, sera gorgonzola i mozzarella, szynki parmeńskiej, śmietanki 30% i przypraw. Pieczarki dusimy na oliwie, na małym ogniu. Na drugiej patelni dusimy drobno posiekany szpinak z czosnkiem, do którego później dodajemy śmietankę, ser gorgonzola i przyprawy – im więcej i im bardziej różnorodne, tym lepiej. Na cieście do pizzy układamy szpinak, plasterki mozzarelli, szynkę parmeńską i pieczarki i całość wkładamy na kilka minut do piekarnika. Podajemy natychmiast, ponieważ ciepła pizza zachowuje o wiele więcej smaku.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.