Wczasy zdrowotne
 

Pesto

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia włoska

Pesto to popularny włoski sos pochodzący z Genui. Jego przygotowanie jest bardzo tradycyjne i ma historyczny rodowód, ponieważ wytwarzany jest w marmurowych moździerzach, w których mieli się oliwę, bazylię, parmezan lub inny drobno starty ser, orzeszki pini oraz sól. Wówczas otrzymujemy standardowe zielone pesto. Istnieje też odmiana sycylijska, której Genueńczycy raczej nie akceptują. Odznacza się ona intensywnym czerwonym kolorem, który zawdzięcza suszonym pomidorom. Pesto ma wiele zastosowań. Można je podawać jako dodatek do kanapek, makaronów, serów, sałatek i wielu innych dać. Raczej podawane jest na surowo, ponieważ podgrzane może zmienić swój aromatyczny smak. W wielu polskich marketach możemy spotkać małe słoiczki pesto zielonego lub czerwonego, których cena waha się od 5 do 20złoty. Pesto co prawda może przebywać w lodówce około tydzień od otwarcia, jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby je zamrozić. Nie należy go jednak jeść w dużych ilościach, ponieważ ze względu na oliwę jest dosyć tłuste.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.