Wczasy zdrowotne
 

Odmiany kuchni żydowskiej

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia żydowska

Ponieważ Żydzi przez szereg wieków żyli w diasporze, bardzo łatwo przyswajali sobie tradycje kultur wśród których żyli. Takie wchłanianie tradycji można zaobserwować także w sferze kulinarnej. Chociaż tym, co niewątpliwie łączy wszystkie rodzaje kuchni żydowskiej są zasady koszerności i wszędzie muszą być one przestrzegane to można wyodrębnić rodzaje kuchni żydowskiej, w zależności od rozbieżności geograficznych. Pierwszą odmianą jest kuchnia Żydów z terenów Bliskiego Wschodu i nawiązuje ona do najliczniejszej grupy zamieszkującej te tereny, czyli do kultury arabskiej. Innym rodzajem jest kuchnia Żydów aszkenazyjskich – czyli tych, którzy kiedyś zamieszkiwali tereny Europy Wschodniej, a ściślej – dawnej Rzeczypospolitej, Niemiec czy Rosji. Z tego powodu zawiera ona inspiracje kulinarne z tych terenów. Ostatni odłam to kuchnia Żydów sefardyjskich i znajdziemy w niej ślady kultury iberyjskiej, ponieważ Sefardyjczykami nazywamy Żydów, którzy zamieszkiwali tereny Hiszpanii, Portugalii i południowej Francji.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.