Wczasy zdrowotne
 

Mniej mięsa, więcej zdrowia

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Porady i wskazówki

Kotlet schabowy, ziemniaki i kapusta – czyli polska tradycja niedzielnego obiadu. Oczywiście kotlet, który nie mieści się na talerzy, tłuszcz kapiący na obrus z grubej panierki. Trudno wyrzec się przyzwyczajeń, jednak warto zastanowić się jak zmienić niektóre tradycje na zdrowsze, aby przeżyć dzięki temu więcej lat. Wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa i to jest niestety błąd. To zrozumiałe, wiele prac wymaga dostarczenia wielu kalorii, jednak mitem jest, że mięso będzie najlepszym ku temu źródłem. Szkody jakie przynosi częsta konsumpcja mięsa zdecydowanie przeważają nad korzyściami, które mogą z tego faktu wynikać. Listę ryzykownych chorób otwiera miażdżyca i choroby układu sercowo-naczyniowego, a to dopiero początek zagrożeń. Tanie mięso, które możemy zakupić w popularnych dyskontach to przetwory niskiej jakości, które są szczególnie niepożądane. Nie chodzi o to, abyśmy wszyscy zaczęli jeść teraz tylko sałatki, lecz o ogólną zmianę mitu, który funkcjonuje w społeczeństwie. Po prostu wybierajmy mięso rzadziej i decydujmy się na chude wyroby, a na pewno w przyszłości nie pożałujemy tego wyboru. Źródło: http://kurierzyzdrowia.pl/

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.