Wczasy zdrowotne
 

Mleczne osobno, mięsne osobno

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia żydowska

Zasada koszerności, aby nie spożywać razem produktów mlecznych oraz mięsnych dawniej nie była tak rygorystycznie przestrzegana jak dziś. Wpierw nakaz dotyczył jedynie osobnego podania tych potraw, następnie rozciągnął się także na ich spożywanie – potrawy mleczne można jeść dopiero po upływie pewnego czasu (od trzech do sześciu godzin) po skosztowaniu potraw mięsnych. Przykładowo w praktyce oznacza to, że nie wolno wypić kawy z mlekiem po obiedzie, który zawierał mięso. Z kolei dania mięsne można jeść po upływie godziny od spożycia potraw mlecznych. Istnieje jeszcze jeden rodzaj potraw, czyli tzw. „parves” – neutralne. Takim daniem są np. ryby (pod warunkiem, że nie będą podane z masłem czy serem), które wedle zasad powinny być podawane przed potrawami mięsnymi. Inne neutralne produkty to: makaron, ryż, jajka oraz owoce i warzywa, jeśli chodzą od co najmniej 3letnich drzew. Zasady koszerności nakazują ortodoksyjnym Żydom odpowiednie urządzenie kuchni – należy używać osobnych zestawów naczyń do różnych rodzajów potraw. Ideałem natomiast byłoby posiadanie dwóch oddzielnych kuchni, na co pozwalają sobie nieliczni wyznawcy.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.