Wczasy zdrowotne
 

Masło czy margaryna?

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Porady i wskazówki

Żona wysłała nas do sklepu, abyśmy kupili coś do smarowania chleba – na pozór banalne zadanie, któremu każdy bez problemu sprosta. Podchodzimy zatem do lodówki w markecie, a tam na regałach w nieskończoność ciągną się różne produkty przydatne właśnie do smarowania chleba. Czym się sugerować przy wyborze? Jeśli ceną, to kupimy pewnie produkt pozbawiony wartości odżywczych. A jeśli tabelą wartości odżywczych, to nadal nie wiadomo, na który się zdecydować. Masło i margarynę rozróżniamy przede wszystkim po rodzajach tłuszczy, z jakich są zrobione. Masło zawiera tłuszcz pochodzenia zwierzęcego – nasycone kwasy tłuszczowe i ma wysoki poziom cholesterolu. Margaryna to utwardzone oleje roślinne, które zawierają kwasy tłuszczowe o konfiguracji trans i nie zawiera cholesterolu, jednak ma w sobie sporo substancji konserwujących. Masło jest produktem bardziej naturalnym, dlatego wielu dietetyków skłania się raczej ku temu wyborowi. Ponadto zdaniem wielu walory smakowe masła przeważają nad smakiem margaryny.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.