Wczasy zdrowotne
 

Malinowy dzień

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Zdrowie żywienie

Lato to czas dyktatury w kuchni owoców sezonowych, której możemy się bezwiednie i bez wyrzutów sumienia poddać. Na przykład maliny, które najczęściej spotkamy pod koniec lipca i w sierpniu, można wykorzystać do zrobienia wielu deserów, dżemów, ciast, naleśników. Można je także podawać na surowo lub na ciepło, z cukrem lub z sokiem z cytryny. Jednym z mniej oczywistych pomysłów jest zrobienie pysznego kremu z wykorzystaniem malin i borówek. Będziemy do tego potrzebować oprócz owoców ricotty, imbiru i jogurtu greckiego. Te składniki należy ze sobą wymieszać i schłodzić, a następnie udekorować na górze owocami i gotowe. Możemy także zrobić malinowe mleko – maliny miksujemy, a potem owinięte w gazę wkładamy do gotującego się mleka. Następnie wystudzić, wyjąć gazę z malinami i podawać schłodzone w szklankach. Można przyozdobić na górze ulubionym ziołem. Świetnym pomysłem będzie także samodzielne zrobienie galaretki malinowej, zamiast korzystanie z tej w proszku. Pamiętajmy, że wszelkie gotowe produkty zawsze posiadają mniej wartości odżywczych, dlatego warto czasem poświęcić nieco więcej czasu na przygotowanie dań w domu.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.