Wczasy zdrowotne
 

Kugel – tradycyjne żydowskie danie

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia żydowska

Słowo kugel pochodzi z języka jidysz i używane jest na określenie tradycyjnej żydowskiej potrawy – zapiekanej w koszernym piecu babki ziemniaczanej. Danie było bardzo popularne również w kuchni polskiej (np. na Kurpiach i wtedy potrawę nazywa się „rejbak”, od czasownika oznaczającego tarcie ziemniaków) i litewskiej. Istnieją dwie odmiany kugla – wersja wegetariańska, czyli tradycyjnie żydowska, oraz wersja z dodatkiem mięsa wieprzowego (skwarek czy żeberek). Istnieją też przepisy mięsne na kugel w tradycji żydowskiej i wtedy wykorzystywane jest mięso kaczki. Przygotowanie kugla jest bardzo proste, szybkie i tanie, stąd popularność tego dnia, zwłaszcza w dawniejszych czasach, choć i dziś znajduje wielu wielbicieli. Wystarczy kupić kilka ziemniaków, cebulę, jajko, mąkę oraz przyprawy dla smaku. Ziemniaki należy zetrzeć na tarce, a do masy ziemniaczanek dodać białka ubite z solą, pieprzem i mąką. Całość pieczemy przez godzinę w piekarniku i gotowe! W przypadku mięsnej wersji po prostu dorzucamy kawałki do całej masy przed włożeniem do piekarnika.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.