Wczasy zdrowotne
 

Krótka historia falafela

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia żydowska

Coraz częściej w Polsce, w barach podających kebaby możemy także spotkać propozycję zakupu falafela. Jest to danie kuchni bliskowschodniej, do którego przyznaje się wiele krajów i kultur. Falafel to propozycja wegetariańska, choć może także występować w wersji wegańskiej. Są to smażone kulki lub kotleciki z ciecierzycy lub bobu z sezamem, przygotowane w połączeniu z cebulą, pietruszką i przyprawami. Najczęściej podawana jest w picie, jako wegetariańska alternatywa dla kebabu. Tym, co nadaje falafelowi wyjątkowego smaku są właśnie egzotyczne przyprawy – zmielone ziarna kolendry, czosnek, papryka, kumin, szczypta sody. Chociaż to, co dostaniemy w barach będzie dalekie od wersji, jaką moglibyśmy sobie zrobić w domu, warto czasem urozmaicić wieczory, które kończymy niechybnie w kebab-barze i zdecydować się na nieco zdrowszą wersję fast-fooda jaką jest falafel, a na pewno nasz żołądek będzie nam wdzięczny następnego dnia. Z drugiej strony fatafel znajdziemy także w typowych bliskowschodnich restauracjach o wyższej randze niż budka z fast-foodami, dlatego warto się tam wybrać, aby skosztować tego dania.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.