Wczasy zdrowotne
 

Koszerny alkohol

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia żydowska

Łatwo znaleźć informację na temat tego, jakie jedzenie jest koszerne. Gorzej sprawa wygląda w przypadku alkoholi. Generalnie koszerność nie jest wyznacznikiem jakości, który zawyża lub obniża jakość danego alkoholu, czy też zmienia jego smak. W przypadku np. czystej wódki czy innych „czystych” alkoholi sprawa wydaje się prosta – otóż wszystkie powinny być koszerne. Będą one jednak niedozwolone do spożycia w okresie święta Paschy – ponieważ wtedy nie można spożywać produktów, które zawierają w swoim składzie chociażby jedno z pięciu zabronionych wówczas zbóż. Inaczej sprawa wygląda z wódkami smakowymi – jeśli są one sporządzane z dodatkiem owoców, musimy zastosować się do zasad koszerności owoców (dobre do spożycia są te, które zerwiemy z minimum 3letniego drzewa). W przypadku piwa – również te jasne i bez dodatków smakowych uznawane są za koszerne. Jednak to, co pozornie zgadza się w teorii nie zawsze sprawdza się w praktyce – ponieważ również proces produkcji wódki musi być koszerny. Dlatego aby mieć pewność, że dany alkohol jest koszerny powinniśmy zerknąć na listy koszernych produktów zatwierdzonych przez Naczelnego Rabina lub autorytety halachiczne.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.