Koszerny alkohol
Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia żydowskaŁatwo znaleźć informację na temat tego, jakie jedzenie jest koszerne. Gorzej sprawa wygląda w przypadku alkoholi. Generalnie koszerność nie jest wyznacznikiem jakości, który zawyża lub obniża jakość danego alkoholu, czy też zmienia jego smak. W przypadku np. czystej wódki czy innych „czystych” alkoholi sprawa wydaje się prosta – otóż wszystkie powinny być koszerne. Będą one jednak niedozwolone do spożycia w okresie święta Paschy – ponieważ wtedy nie można spożywać produktów, które zawierają w swoim składzie chociażby jedno z pięciu zabronionych wówczas zbóż. Inaczej sprawa wygląda z wódkami smakowymi – jeśli są one sporządzane z dodatkiem owoców, musimy zastosować się do zasad koszerności owoców (dobre do spożycia są te, które zerwiemy z minimum 3letniego drzewa). W przypadku piwa – również te jasne i bez dodatków smakowych uznawane są za koszerne. Jednak to, co pozornie zgadza się w teorii nie zawsze sprawdza się w praktyce – ponieważ również proces produkcji wódki musi być koszerny. Dlatego aby mieć pewność, że dany alkohol jest koszerny powinniśmy zerknąć na listy koszernych produktów zatwierdzonych przez Naczelnego Rabina lub autorytety halachiczne.