Wczasy zdrowotne
 

Klopsiki z bobu

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia wegetariańska

Bób jako specyficzne warzywo ma swoich zagorzałych zwolenników i przeciwników. Zwolennicy wskazują na cenne wartości odżywcze, których dostarcza bób jako roślina strączkowa. Przeciwnicy wskazują na mdły smak i nieprzyjemny zapach podczas gotowania. Jest więcej zastosowań bobu, aniżeli tylko gotowane ziarna z solą – można np. zrobić z niego kanapkową pastę z koperkiem. Poza tym, można zmieszać go z kaszą, pietruszką, koperkiem i ziołami i przygotować smaczne klopsiki, w których smak bobu będzie znacząco przełamany. Gdy dodamy do tego dania ryż lub makaron i surówkę z marchewki mamy łatwy w przygotowaniu i pełnowartościowy obiad. Możemy także przygotować sos pomidorowy, żeby klopsiki nie wydawały się suche. Tym co jest bardzo istotne w takich potrawach są przyprawy. Nie bójmy się eksperymentować z nowymi smakami, łączmy odważnie różne przyprawy, aby znaleźć swoją ulubioną kompozycję smaków i aromatów. Zwłaszcza klopsiki możemy doprawić dosyć zapomnianą dziś przyprawą, która niegdyś działała jako afrodyzjak, czyli lubczykiem.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.