Wczasy zdrowotne
 

Kartoflane placki

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia żydowska

Radosne święto Chanuka można rozpoznać po charakterystycznym zapachu smażonych placków, w języku jidysz określanych jak „latkes”. Przepis ten w żydowskiej kuchni najprawdopodobniej znalazł się dzięki Ukraińcom, którzy takie danie przygotowują na Boże Narodzenie i podają je razem z mięsem gęsi. Wygoda w przygotowaniu placków ziemniaczanych polega na tym, że można je przygotować na każdy posiłek w ciągu dnia oraz mogą być podawane z rozmaitymi dodatkami – kwaśna śmietana, jogurt, jabłka lub inne wybrane owoce. Placki to danie proste i smaczne, które nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Aby je przygotować potrzebujemy oprócz ziemniaków kilka jajek, cebulę, mąkę, sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy razem, masę dzielimy na równe części a następnie układamy placki na rozgrzanym oleju i smażymy z obydwu stron, aż uzyskają złocisty kolor. W tradycji żydowskiej oliwa ma szczególną symbolikę – przypomina olej, dzięki któremu cudownie zapłonął wieczny ogień w Świątyni Jerozolimskiej.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.