Wczasy zdrowotne
 

Jaki cukier stosować?

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Zdrowie żywienie

Cukier to bardzo kontrowersyjny produkt, który na każdym kroku złowieszczo ostrzy zęby i czyha na nasze zdrowie oraz nienaganną sylwetkę. Najbardziej znane rodzaje cukru, które powszechnie stosujemy to cukier biały i cukier trzcinowy. Panuje jakieś niepisane przekonanie, że ten drugi jest zdrowszy od pierwszego, jednak niestety nie jest do końca prawda. Podobnie sytuacja wygląda z syropem z agawy, który miał być alternatywą dla cukru – zawiera on jednak w swoim składzie fruktozę, która może być odpowiedzialna za powstanie chorób serca. Nie powinniśmy także zastępować cukru słodzikami, które mogą być przyczyną powstania cukrzycy. Oczywiście najlepszą opcją będzie wyeliminowane któregokolwiek cukru z naszej diety – jako motywację można dodać, że dieta bogata w cukier odpowiada na szybsze starzenie się i powstawanie zmarszczek. Jeśli nie możemy gwałtownie zrezygnować z cukru, w okresie przejściowym możemy sobie pozwolić na słodzenie kawy czy herbaty miodem. Jednak chwilowe osłodzenie sobie życia może mieć gorzkie konsekwencje w przyszłości, dlatego warto podejmować tu i teraz racjonalne decyzje. Źródło: http://witaminybobik.pl/

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.