Wczasy zdrowotne
 

Jak smakuje charoset?

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia żydowska

Charoset to tradycyjna żydowska potrawa przyrządzana z owoców i orzechów, o słodkim smaku, która podawana jest podczas wieczerzy sederowej – tradycyjnego święta, podczas którego cała rodzina zasiada przy wspólnym stole – w pierwszy wieczór Paschy. Ma wyjątkowe znaczenie symboliczne, którego geneza wywodzi się z Księgi Wyjścia – otóż nawiązuje do zaprawy używanej podczas budowy w czasie niewoli izraelskiej w Egipcie. Samo słowo ma rodowód w języku hebrajskim i oznacza „glinę”. Ponieważ jest to forma pasty, najchętniej spożywana jest z chlebem czy macą w postaci kanapki. Przyrządzany jest na dwa sposoby, w zależności od tradycji. Aszkenazyjczycy, czyli Żydzi z terenów Europy Wschodniej, wykorzystują jabłka, orzechy włoskie, migdały, rodzynki, odrobinę słodkiego wina czy miodu i całość podają na surowo. Z kolei Sefardyjczycy, czyli Żydzi mieszkający na Półwyspie Iberyjskim, korzystają z owoców charakterystycznych dla kultury iberyjskiej (figi, daktyle), a całość jest gotowana przed podaniem.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.