Wczasy zdrowotne
 

Inspiracje żydowskie w kuchni polskiej

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia żydowska

Wzajemne wpływy kultur i kuchni praktykowanych przez mieszkańców przebywających na tym samym terenie często znajdują swoje odzwierciedlenie w przypadku charakterystycznych potraw. Tak stało się np. na dawnej terenie Polski, zwłaszcza przy wschodniej granicy, gdzie dawniej zamieszkiwało wiele osób pochodzenia żydowskiego. Ich dawna obecność na stałe zapisała się w wielu przepisach tradycyjnej kuchni uważanej za polską. Jednym z czołowych przykładów jest karp po żydowsku – danie, które weszło nawet w skład tradycyjnych potraw podawanych przy okazji katolickich świąt. Co ciekawe, ta potrawa charakterystyczna dla Żydów litewskich jest nieobecna w kuchni współczesnego Izraela. Inny przykład potrawy żydowskiej, która zadomowiła się w kuchni polskiej to chałka – pieczywo spożywane podczas szabatu, które na Górnym Śląsku nazywa się plecionką czy struclą, a na Podhalu kukiełką. Również koszerna śliwowica, dziś popularna i chętnie spożywana pośród górali, to trunek charakterystyczny dla Żydów polskich. Źródło: http://menedzerochronyzdrowia.edu.pl/

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.