Wczasy zdrowotne
 

Inspiracje kuchni indyjskiej

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia wegetariańska

Kuchnia indyjska ma do zaoferowania wiele dań zarówno wegetarianom jak i weganom. Ze względu na specyficzny klimat, a także wytyczne religijne, jest to kuchnia bardzo zdrowa, aromatyczna oraz stosunkowo nisko kaloryczna. Potrawą, którą możemy spotkać w wielu polskich barach wegetariańskich i która ma rodowód indyjski jest pakora. Może ona służyć jako przekąska oraz jako danie głównie. Jej przygotowanie polega na owinięciu kawałków warzyw w ciasto, a następnie całość zanurza się w oleju. Inne danie to pierogi samosa, lub po prostu samosy. Są to pierożki w kształcie trójkąta o różne wielkości – można podać kilka małych, lub jeden duży. W środku najczęściej znajdziemy mieszankę różnych warzyw. Mogą być podawane z dodatkiem surówek. Z kolei sambar to rodzaj zupy, ale troszkę różni się ona od tych zup, do których jesteśmy przyzwyczajeni w Polsce. Jest to zupa przygotowywane z soczewicy oraz owoców tamaryndowca. Całość jest odpowiednia przyprawiona w zależności od upodobań, dlatego ogólny smak może się nieco różnić w różnych restauracjach.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.