Wczasy zdrowotne
 

Gołąbki bez warzyw

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia wegetariańska

Gołąbki mają tę wspaniałą zaletę, że są dosyć elastyczne pod względem farszu, który można w nich umieścić. W ten sposób mięsożercy wypełnią je mięsem, a wegetarianie warzywami i wszyscy z takiego dania będą zadowoleni. Następnie każdy poleje całość sosem pomidorowym i wszyscy będą zadowoleni. Skupmy się w takim razie na tym, jak przyrządzić gołąbki warzywne. Przede wszystkim będziemy potrzebować białej kapusty, szpinaku(świeży lub surowy, wedle uznania), marchewkę, seler i opcjonalnie czosnek. Liście kapusty traktujemy jak zwykle przy gołąbkach. Warzywa kroimy i gotujemy. Na patelni przygotowujemy szpinak z czosnkiem lub z przyprawami; dokładamy do tego pozostałe warzywa i mamy gotowy farsz, który przenosimy na liście kapusty – i zawijamy w sakiewki. Tak uformowane gołąbki gotujemy, aż zobaczymy że są już miękkie. Do tego możemy zrobić pomidorowy sos: z koncentratu pomidorowego, wody, odrobiny mąki, ziół prowansalskich i pieprzu. Śmiało zaproponuj taką alternatywę osobom, które znajdą tylko jeden rodzaj gołąbków.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.