Wczasy zdrowotne
 

Frittata na śniadanie

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia włoska

Frittata to rodzaj włoskiego omletu, który można podawać z różnymi dodatkami. Na tym właśnie polega specyfika włoskiej kuchni – wszystkie regiony łączy produkt bazowy, jednak odróżniają stosowane do dań dodatki i tej sferze panuje pełen liberalizm i dowolność. W przypadku frittaty podawanej na śniadanie sprawdzą się dodatki warzywne lub ser, natomiast w wersji obiadowej możemy dodać mięso lub rybę. Danie ma tę zaletę, że dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Do przygotowania omletu potrzebujemy 5 jajek, ok 50 ml mleka, 50 g startego sera, szczypty soli i pieprzu. Jajka ubijamy z mlekiem, dodajemy ser i przyprawy. Następnie przelewamy masę do żaroodpornego naczynia. Tutaj też powinny znaleźć się dodatki – szparagi, brokuły, łosoś, kukurydza etc. Frittate zapiekamy około 20 minut, do momentu aż zetną się jajka. Po wyciągnięciu możemy pokroić i podawać, na górze posypując parmezanem. Możemy zjeść sam omlet, lub dla towarzystwa zrobić sałatkę z młodych liści szpinaku i grzanek czy ugotować kilka młodych ziemniaków. Źródło: http://apteka-aker.pl/

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.