Wczasy zdrowotne
 

Fenomen parmezanu

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia włoska

Kuchnia włoska słynie przede wszystkim z wielu rodzajów serów. Każdy używany jest do przygotowania innego dania, jednak zdecydowanie najbardziej popularny jest parmezan. Jest to twardy ser typu podpuszczkowego, wytwarzany z krowiego mleka. Jego historia sięga XI wieku, bo wtedy cystersi i benedyktyni mieli go po raz pierwszy wyprodukować. Obecnie produkowane jest w regionach: Parma, Reggio Emilia, Modena czy Mantua. Ser ten jest dosyć kaloryczny, ponieważ na jego 100 g przypada około 450 kcal. Do przechowywanie najlepiej nadaje się ten, który ma co najmniej 24 miesiące; jednak nawet zawinięty w bawełnianą ściereczkę nie może być zbyt długo przechowywany w lodówce, bo bardzo szybko wietrzeje i traci smak. Parmezan może być podawany w zestawie serów, w kompozycji z miodem albo gęstym octem balsamicznym. Wówczas do degustacji będzie pasowało prosecco albo młode czerwone wino. Jednak większą karierę parmezan robi jako dodatek smakowy i dekoracyjny do wielu włoskich dań – pizzy, spaghetti, zupy cebulowej etc. Znajdziemy go również jako składnik pesto. Źródło: http://apteka-aker.pl/

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.