Wczasy zdrowotne
 

Faszerowana ryba w galarecie

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia żydowska

„Gefilte fisz”, czyli nazwa pochodząca z języka jidysz oznacza dosłownie faszerowaną rybę. Było to tradycyjne danie polskich Żydów. Jest to nic innego tylko kulki z filetów rybnych (karpia lub szczupaka) drobno posiekane i wymieszane z cebulą i warzywami (najczęściej z selerem, marchewką i pietruszką). Następnym krokiem jest gotowanie całości w rosole. Potrawa może być podawana na zimno lub na ciepło, choć pierwszy sposób jest bardziej popularny. Co ciekawe, sposób podawania „gefilte fisz” był swego rodzaju granicą rozdzielającą Żydów polskich od Żydów litewskich. W Galicji danie przyprawiano raczej ze słodkimi akcentami – rodzynkami czy migdałami, natomiast na Litwie przeważała wersja pikantnego doprawiania. Dziś popularność tej potrawy zdecydowanie osłabła, natomiast przed wojną było to jedno z najchętniej spożywanych dań z kuchni żydowskiej. Nie należy mylić tego dania z karpiem po żydowsku, którego sposób przygotowania jest podobny, jednak w tym wypadku kawałki ryby serwowane są w formie dzwonka.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.