Wczasy zdrowotne
 

Domowa focaccia

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia włoska

Focaccia to kolejny rodzaj włoskiego pieczywa, który może być podstawą pizzy – bez sosu pomidorowego i sera. Jest to danie bardzo popularne, a każdy włoski region przygotowuje tę przekąskę inaczej i z innymi dodatkami. Można podać je w wersji „postnej”, czyli w formie suchego pieczywa, albo z solą lub z ziołami (szałwią, rozmarynem). Ciasto możemy polać oliwą, podobnie jak bruschettę, z dodatkiem suszonych pomidorów, kaparów i oliwek. Zwykle podawana jest na ciepło jako przystawka, aby zaspokoić pierwszy głód przed właściwym posiłkiem. W celu przygotowania ciasta, potrzebujemy suchych drożdży, mleka, mąki, soli i oliwy. Zatem jest to również kolejny włoski pomysł na danie wegetariańskie, z którego warto skorzystać dla urozmaicenia jadłospisu. Drożdze mieszamy z mlekiem, potem dodajmy mąkę, sól, oliwę i ok 300ml ciepłej wody. Wyrabiamy tradycyjnie – ręcznie, ale możemy też pomóc sobie mikserem. Focaccię pieczemy w formie wbitego ciasta, a dopiero po wyciągnięciu z piekarnika kroimy tworząc kanapki. Źródło: http://apteka-aker.pl/

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.