Wczasy zdrowotne
 

Czym jest hummus?

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia żydowska

Hummus to bliskowschodnia potrawa, która zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Jest przyczyną kulinarnego konfliktu między Libanem a Izraelem – ten ostatni oskarżany jest o przywłaszczenie sobie nazwy. Hummus dostaniemy w restauracjach wegetariańskich, wegańskich czy ukierunkowanych na bliskowschodnią kuchnię. Można go także przygotować samodzielnie w domu. Jest to danie bardzo zdrowe, tanie oraz łatwe w przygotowaniu. Głównym składnikiem koniecznym do jego przygotowania jest ciecierzyca, którą mieszamy z oliwą z oliwek, solą, czosnkiem i cytryną, ewentualnie możemy dorzucić naszą ulubioną przyprawę. Hummus jest bardzo wartościowym produktem, bogatym w wiele wartości odżywczych. Można go podawać jako dodatek do warzyw lub w towarzystwie macy, pity czy bagietki. Sprawdzi się również jako lekka i delikatna pasta do smarowania kanapek. Należy jednak pamiętać o wcześniejszym schłodzeniu. To ciekawy i prosty w wykonaniu egzotyczny element z obcej kuchni, o który możemy poszerzyć nasze codzienne menu.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.