Wczasy zdrowotne
 

Czas na tarte

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia wegetariańska

Tarta to kruche i bardzo popularne ciasto, które można przygotować z zupełnie dowolnymi dodatkami. Najlepiej wykorzystać w tym celu świeże owoce sezonowe. Jest lekkie i smaczne oraz nadaje się na każdą porę dnia – zarówno na śniadanie, jak i na kolację, ponieważ występuje w wersji na ciepło i na zimno. Aby zrobić takie ciasto będziemy potrzebować kilku składników: 200 g mąki, 90 g masła, jajka oraz połowy szklanki wody. Wszystko razem mieszamy, zgniatamy, a potem wałkujemy. Można dodać odrobiny soli. Następnie wkładamy ciasto do foremki i wstawiamy do piekarnika na 20-30minut. Teraz możemy zrobić farsz – weźmy cebulę, kukurydzę, groszek, pietruszkę, pół szklanki mleka, dwa jajka, dwie łyżki masła i dwie łyżki mąki, przyprawy. Oczywiście warzywa można wybrać dowolne, jakie tylko będziemy mieć pod ręką. Wyciągamy na chwilę tarte z pieca, układamy na górze warzywa i zalewamy farsz mieszanką z pozostałych składników, dodając przy tym ulubione przyprawy. Kolorowe ciasto wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne pół godziny. Źródło: http://telefondlalekarza.pl/

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.