Wczasy zdrowotne
 

Cymes – potrawa czy potrawy?

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia żydowska

W języku polskim słowo cymes funkcjonuje jako określenie czegoś przyjemnego lub smacznego. Współcześnie raczej nie jest często używane i raczej uznawane jest za archaizm, jednak znajdziemy je w wielu przedwojennych publikacjach oraz w prasie. Słowo to wywodzi się z języka hebrajskiego i określamy nim zbiór potraw, najczęściej o słodkim smaku, które podawane są w formie deseru. Najczęściej cymes przybiera pomarańczowy, ewentualnie czerwony kolor od głównego składnika – podsmażanej marchewki. Oprócz tego w skład dania wchodzą tez ziemniaki, bakalie, ananas, jabłka lub suszone śliwki; generalnie można dodać wszystko, to jest koszerne i słodkie. Istnieją też rodzaje cymesu podawane z mięsem i wtedy funkcjonują one jako danie główne, wciąż jednak ogniwem spajającym pozostaje smażona marchewka. Cymes jest przygotowywany na radosne święta żydowskiego – np. święto Paschy lub obchody Nowego Roku (Rosz ha-Szana). Wedle tradycji im słodszy będzie cymes, tym „słodszy” i radośniejszy będzie kolejny rok. Źródło: http://zdrowytryb.pl/

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.