Wczasy zdrowotne
 

Co to znaczy „koszerny”?

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia żydowska

Na pewno wielokrotnie spotkaliście się z określeniem, że żydowska kuchnia jest koszerna. Ogólnie podstawowa wiedza na ten temat ogranicza się do tego, że Żydzi podobnie jak Muzułmanie nie spożywają mięsa wieprzowego. Jednak nakazów i zakazów odnośnie koszerności jest znacznie więcej. Samo słowo „koszerny” z języka hebrajskiego znaczy tyle co poprawny, prawidłowy; natomiast wytyczne do tego jakie produkty powinno się spożywać znajdziemy w Torze. W skrócie, wyznaczniki co do mięsa są następujące – zwierzę powinno przeżuwać i być parzystokopytne – czyli np. kozy, owce, bydło, ale również drób. Z kolei koszerne owoce to takie, które pochodzą z drzewa rosnącego co najmniej trzy lata. Ponadto, nie powinno podawać się na jednym talerzu i spożywać równocześnie produktów pochodzenia mięsnego i mlecznego – te wytyczne wymagają zatem dwóch odrębnych kompletów naczyń i garnków w koszernej kuchni. Żydom, którzy przestrzegają tych zasad bardzo ciężko przebywać w miejscach, w których dostęp do koszernych produktów jest utrudniony – np. w Polsce w niewielu miastach możemy spotkać koszerne restauracje. Natomiast w Izraelu czy Stanach Zjednoczonych jest to powszechne i spotkamy tam nawet koszerne restauracje fast-food, np. koszerny McDonald’s.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.