Wczasy zdrowotne
 

Co to jest polenta?

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia włoska

Polenta to prosta i smaczna włoska potrawa z rodowodem ludowym. Początkowo była przyrządzana z maki kasztanowej, dziś raczej z mąki kukurydzianej, choć w różnych regionach Włoch spotkamy odmienne wersje. Można natknąć się również na dodatki w postaci serów czy różnych sosów, najczęściej pomidorowego. To rodzaj włoskiej mamałygi, co generalnie sprowadza się do tego, że jest podawana w formie „papki”. Może być także usmażona lub grillowana, tutaj panuje radosna i frywolna dowolność. Jedyne, czego potrzebujemy do jej przygotowania to: kaszka kukurydziana, oliwa, woda, sól i dodatki – parmezan albo płatki drożdżowe. Tradycyjną polentę musimy gotować około jednej godziny, dzięki czemu jest smaczniejsza niż wersja instant, gotowana przez parę minut. Polentę dodajemy jako dodatek do potraw, służy ona jako zamiennik np. ziemniaków. Można także zrobić z niej kluski lub placki – to danie bardzo elastyczne, ponieważ jest dobre samo w sobie, a jednocześnie służy jako wyjściowa baza do dalszego gotowania.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.