Wczasy zdrowotne
 

Co to jest czulent?

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia żydowska

Czulent to jedna z tradycyjnych potraw kuchni żydowskiej, która spożywana jest podczas święta Szabatu, które rozpoczyna się w piątkowy wieczór, a kończy w sobotę o zmierzchu. W skrócie jest to mieszanka gulaszu z warzywami, a całość należy długo gotować na wolnym ogniu. Oczywiście gulasz musi być przyrządzony z mięsa koszernego. Można również przygotować wegetariańską wersję czulentu – wtedy będziemy potrzebować fasoli (lub bardzo popularnej w kuchni żydowskiej ciecierzycy) oraz cebuli, kaszy jaglanej, ziemniaków, jajka na twardo i wybranych przypraw. Jest to bardzo prosta potrawa i jedyne czego wymaga to cierpliwości – ponieważ wedle tradycji, powinna dusić się na małym ogniu przez całą noc. Wynika to z przepisów zakazujących używania ognia w szabat, dlatego aby czulent był ciepły na sobotni obiad trzymany był na małym ogniu przez całą noc z piątku na sobotę. Korzystając z tych informacji pamiętajmy, że im dłużej czulent będzie gotowany, tym wyrazistszy będzie jego aromat, a dzięki temu całe danie smaczniejsze.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.