Wczasy zdrowotne
 

Chianti

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia włoska

Pod nazwą Chianti kryje się najważniejszy okręg winiarki z rejonu Toskanii oraz powstające tutaj wina. Możemy wyróżnić dwie szkoły dotyczące produkcji: tradycyjną i modernistyczną. Pierwsza używa do starzenia ogromnych, starych beczek, dzięki czemu powstałe wina są jasne barwy oraz mają wysoki kwas. Szkoła nowoczesna używa mniejszych beczek, więc wina są ciemniejsze i bardziej owocowe. Oczywiście nie jest to mocno rygorystyczny podział i te nurty mogą się przenikać. Wina te doskonale komponują się z daniami mięsnymi nie tylko włoskiej, ale też polskiej kuchni: z dziczyzną, schabem czy pieczenią. Jest kilka problematycznych kwestii odnośnie tego wina. Pierwsza to wymowa – poprawna to „kianti”, a nie „czjanti”. Druga – raczej nie istnieje białe chianti, ponieważ na terenie uprawy nie ma takich winogron. I po trzecie, chociaż tradycyjnie to wino powinno być sprzedawane w dużych pękatych butelkach i w wiklinowych koszyczkach, lepiej unikajmy w Polsce kupowania takich win, ponieważ zwykle za cenę odpowiedzialny jest właśnie ten koszyczek, a nie jakość wina. Symbolem win chianti jest gallo nero, czyli czarny kogut.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.