Wczasy zdrowotne
 

Chały i chałki

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia żydowska

Każde żydowskie święto rozpoczyna się rytuałem błogosławieństwa, które odmawia ojciec rodziny nad dwiema chałkami i winem. Jest to wyraz swoistego dziękczynienia i odwołanie do biblijnej manny z nieba. Chałki są bardzo zróżnicowane – pod względem wielkości i kształtu. Tradycyjnie przybierają kształt charakterystycznej plecionki wykonanej z 6 do 12 pasków ciasta. Prawidłowo upieczona chałka powinna wydać głuchy dźwięk od spodu, jeśli jej dotkniemy. Na święto Nowego Roku piecze się chałki okrągłe, które symbolizują ciągłość i wieczność życia. Z kolei na pokutne święto Jom Kippur przygotowywane są chały w kształcie drabiny lub skrzydeł, na których mogą wzbić się do nieba prośby i modlitwy. W tradycji żydowskiej świąteczne posiłki mają ściśle określoną symbolikę. Z chałką związany jest także specyficzny obrzęd odrywania kawałka pieczywa przez kobiety i palenia go – co jest wyrazem wdzięczności Bogu na wszystkie ofiarowane dotychczas dobra. Jest to jeden z trzech zasadniczych obowiązków kobiet żydowskich.

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.