Wczasy zdrowotne
 

Carpaccio

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia włoska

Carpaccio to typowo mięsne i stosunkowo słabo znane tradycyjne danie kuchni włoskiej. Zgodnie z pierwotnym przepisem powinno być przygotowane z wołowiny, dziś jednak spotykamy carpaccia przyrządzane z różnych rodzajów mięs: dziczyzny czy cielęciny, a także w wersji rybnej – z łososia lub tuńczyka. Zwykle jest podawane w formie przystawki. Jest to cienko pokrojone lub rozbite mięso polane oliwą lub sokiem z cytryny, z dodatkiem sałatek lub serów. To danie stosunkowo młode, ponieważ zostało wymyślone w Wenecji w 1950r. przez Giuseppa Cipriani, właściciela baru Harry’s Bar, w którym hrabina Amalia Nani Mocenigo zażyczyła sobie potrawę z surowego mięsa, aby wypełnić zalecenia lekarza. Cipriani stanął na wysokości zadania, a nazwę dla potrawy zaczerpnął ze sztuki – kolorystyka dania przypominała mu obrazy weneckiego renesansowego malarza, Vittore Carpaccio. Trzeba jednak przyznać, ze pośród włoskich potraw carpaccio nie zyskało szczególnego uznania, mimo że bez wątpienia posiada wiele zdrowych dla organizmu właściwości. Źródło: http://salonyodnowy.pl/

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.