Wczasy zdrowotne
 

Bajgiel – żydowski obwarzanek?

Sierpień 4th, 2015 | Opublikowano w Kuchnia żydowska

Mało kto wie, że popularny bajgiel to pieczywo, które wywodzi się z tradycji żydowskiej i a początki jego kariery sięgają aż XVIII wieku. Słowo pochodzi z języka jidysz i związane jest z czasownikiem „wyginać”, stąd wyjątkowy kształt wypieku. Bajgiel niesłusznie jest mylony z charakterystycznym dla Krakowa obwarzankiem, choć on również, jak wskazują źródła, został wymyślony w królewskim mieście. Nie wiadomo, które pieczywo było pierwsze i dochodzenie tej kwestii raczej nie ma sensu, ze względu na brak koniecznych informacji. Generalnie różnica polega na tym, że obwarzanki są większe i splecione z dwóch kawałków ciasta, podczas gdy bajgle zrobione są z jednego kawałka. Pomimo wspólnych korzeni, dziś historia dwóch krążków z dziurką zawędrowała w zupełnie różne, wręcz przeciwstawne strony. O ile obwarzanek walczy o uznanie go jako produkt regionalny, bajgiel dawno wyemigrował i zadomowił się na innym kontynencie; obecnie najbardziej znane miasta znane z wypieku bajgli do Nowy Jork i Montreal. Źródło: http://zdrowytryb.pl/

Skomentuj artykuł

Musisz byćzalogowany żeby móc komentować.